Guldhamsterfakta/Inför hamsterköpet

                                             Guldhamsterfakta

Hamstern har normalt en livslängd på runt 2 år. Guldhamstern är ett solitärt djur det vill säga ensamlevande. De kan slåss till döden om man sätter ihop två hamstrar.

Guldhamstern är nattaktiva djur och behöver sin sömn på dagen och av den anledningen bör man ha dem i ett rum där det är lugnt. Dock får de gärna stå någonstans där det är lite rörelse på kvällarna så de kan höra och se dig/er så de vänjer sig vid de nya rösterna, ljuden och lukterna som finns i det nya hemmet.

Man kan väcka dem försiktigt på eftermiddagen så man hinner pyssla med sin hamster men på dagen ska hamstern få sova och vara ifred. De har bra hörsel så tänk på att inte låta buren stå för nära TV:n eller stereon. Låt dem heller inte stå för nära fönster där solen kan ligga då det kan bli för varmt för hamstern. De är känsliga för värme och kan få värmeslag om det blir för varmt i rummet. I 18-23 grader trivs hamster bäst. En hamster kan gå ner i dvala om man har den i ett rum med för låg temperatur. Hamstern kan misstas för att vara död men den kan alltså sänka sin kroppstemperatur och gå ner i dvala.

Se till att hamstern har lagom med dagsljus och att det inte är dragigt där buren står, de blir lätt förkylda. De är också känsliga för ögoninfektioner. Om din hamster blir kladdig i ögat/ögonen så badda med en bomullstuss doppad i ljummet vatten. Om det inte blir bättre på ett par dagar finns receptfri ögonsalva på apoteket. Vi kan också smitta hamstern med våra förkylningar så gosa inte för mycket med hamstern när du är sjuk.


Oftast behöver hamsterns klor inte klippas utan de sliter ned dem själva men ibland och då främst när hamstern börjar bli gammal kan man få klippa klorna vilket då enklast görs med en liten klotång eller nageltång/sax. 

Hamsterns tänder växer hela tiden och för det mesta håller hamstern sina tänder i skick själv när den äter/gnager men ibland kan tänderna bli för långa och måste klippas av annars kan inte hamstern äta. De kan också skada sina tänderom de gnager galler. Det är bra att ta för vana att ibland kika på hamsterns tänder för att hålla koll så man märker om de blir för långa. Tänderna kan man själv klippa med hjälp av en liten klotång, nageltång eller annan liknande tång eller be mig om hjälp. Hamsterns tänder ska vara gula, det är bara ett friskhetstecken.


Guldhamstrar har doftkörtlar som är placerade på höfterna. De ser ut som skrovliga, mörka fläckar, de använder dem för att markera sitt revir. Honorna brunstar var 4:e dag och kan då lukta lite mer än vanligt.

Hamstern är ett aktivt djur så välj gärna en stor bur som du inreder med hus och leksaker. Det finns många olika burar att välja mellan. Tänk på att inte ha en för hög gallerbur då hamster kan klättra i gallret och tappa taget. Det bästa för hamstern är om den får ha en bur med så stor bottenyta som möjligt. Det är bättre att ha en lägre bur med stor bottenyta än en mindre bur med massa våningar. Ett akvarium  som bur kan också vara ett bra alternativ då det ofta går att få tag på relativt stora begagnade akvarium till bra pris.

De vill gärna ha ett hjul att motionera i. Hjulet ska vara minst 20 cm i diameter för att hamstern inte ska få problem med ryggen.

På botten av buren kan man ha kutterspån. För de långhåriga hanarna kan papperspellets för kattlådor vara bättre då spån gärna fastnar i deras päls. Ha gärna ett riktigt tjockt lager stö i buren, hamstrar älskar att gräva och göra gångar!  De vill också ha något att bädda med i boet. Det bästa man kan ha är ofärgat toapapper/hushållspapper som du river i bitar. Lägg gärna in lite nytt papper flera gånger i veckan i buren så hamstern har lite aktivering och kan bygga på sitt bo. Använd inte så kallad hamstervadd då det består av tunna trådar som kan linda sig runt benen på hamstern.

Hamstern ska ha en låda med fin sand som den kan sandbada i för att hålla pälsen ren och fin. De gillar också att kissa i en sandlåda. Jag har därför två sandlådor till mina hamstrar, en som de badar i och en som de kissar i. Genom att byta kisslådan varje dag håller man buren ren och luktfri.  

Färskt vatten och torrfoder ska alltid finnas i buren. Man bör även ge nåt som den kan gnaga på för tändernas skull, tex knäckebröd, hundkex, grenar från äppelträd och olika fröstänger som finns i djuraffären.

Hamstern är ett allätande djur. Utöver fröblandningen kan du ge hamstern det mesta som du äter själv. De vill gärna ha någon form av färsk mat varje kväll så som lite pasta, potatis, gröt, pannkaka, ägg, omelett, rå nötfärs, barnmat (färdiga burkar), hundmat (både blöt och torrfoder) , nötter, bitar av olika grönsaker och frukter som morötter, broccoli, ärtor, äpple, sallad, gurka, mm mm. På sommaren kan man ge dem maskrosblad vilket de älskar :) Den äldre hamstern som kanske börjar bli lite skraltig ges mer och lite fetare färskfoder och gärna sådant som går lätt för dem att äta som gröt och barnmat.

Ge inte din hamster citrusfrukter, ananas eller kiwi då det är surt för deras magar. Ge heller inte stenfrukter som avokado, persika och hallon, de har giftiga kärnor och i vissa fall även giftiga skal. Starka kryddor ska också undvikas.

Tänk på att känna med fingret på vattenflaskan varje dag så att du känner att det kommer vatten. Det kan nämligen bli stopp i vattenflaskorna ibland. Gamla hamstrar kan ges en vattenskål då de ibland kan tycka att det är enklare att dricka ur en skål istället för ur flaskan.

Jag rekommenderar verkligen guldhamstrar som husdjur! De är charmiga, roliga, aktiva djur och otroligt mysiga och goa! :)   

                                              Hantering


Man ska vara medveten om att hamsterungar ofta är aktiva och inte vill sitta stilla i knät/handen så länge utan de har ofta mycket spring i benen. Hamstrar blir lugnare med åldern men är inte direkt något djur som vill sitta still och bli klappade på några längre stunder utan de är nyfikna djur som vill utforska sin omgivning.

Jag hanterar ungarna varje dag från det att de är två veckor gamla men bara för att de är tama och lugna hemma hos mig där de är vana vid miljön och mina händer innebär det inte att de alltid beter sig likadant i sitt nya hem. En flytt kan vara skrämmande för en liten hamster. Man måste ge hamsterungen den tid den behöver till att anpassa sig till sitt nya hem. Hamstrarna har som vi olika personligheter. En del ungar finner sig fort och känner sig snart som hemma i sitt nya hem medan andra känner sig rädda och behöver mer tid för att bli trygga i den nya miljön. Låt det ta tid! A och O är att ta det lugnt i början. För att få hamstern att lita på dig måste du visa att du inte är farlig. Hamstern blir vad du gör den till, du måste bygga upp en relation till djuret, det krävs tid och tålamod.

Är hamstern osäker i sin nya miljö så blir den rädd om du hanterar den med för hastiga rörelser och tar för hårt i den. Tar man det lugnt i början och ger hamstern tid så kommer den snart lugna sig. Om du däremot är för ”på” och skrämmer din hamster kan det ta ganska lång tid innan den får förtroende för dig. Har du tålamod och inte för bråttom så kommer hamstern snart att känna sig trygg och trivas tillsammans med dig. Är hamstern tänkt till ett barn ska du som förälder ha huvudansvaret för djuret och hjälpa ditt barn att hantera hamstern i början tills den har vant sig vid er och sitt nya hem.

Viktigt är att man tar det lugnt och försiktigt när man kommit hem med sin nya hamster och ska flytta över hamstern från transportlådan till buren. Om hamstern sover, väck den mycket försiktigt och ta det lugnt när du ska lyfta upp hamstern så den inte blir rädd utan det första intrycket blir bra för hamstern och att den är avslappnad och lugn när den sätts i sin nya bur!

Den första tiden är det bäst att bara hantera hamstern korta stunder. Det kan vara bra att ha hamstern i en transportbox/låda när man sitter i soffan/på golvet, då kan man prata med den, klappa hamstern försiktigt, ge den godis, lyfta upp den en stund och sedan sätta ner den igen. Man kan också lyfta av överdelen på buren om hamstern inte vill komma fram så du inte behöver ”jaga” den i buren.  I buren ska guldhamsterns aldrig behöva känna sig trängd eller jagad. Guldhamstern ser ganska dåligt och kan därför lätt bli skrämd så gör dig hörd och sätt fram handen till hamstern så den ser att du är där och är beredd på att bli upplyft. Pyssla med hamstern på eftermiddagen och kvällen när den är vaken eller väck den försiktigt på eftermiddagen. På dagen ska hamster få vara ifred och sova.

Om hamstern är vaken när du ska ta upp den, sätt handen framför hamstern så den kan lukta på dig och ser att du tänker lyfta upp dem. Hamstern kommer känna igen dig på din lukt och även på din röst så tala gärna med din hamster :)

Om hamstern sover när du ska ta upp den, slamra lite med locket/luckan på buren, peta sedan försiktigt i hamsterns bo. Stryk hamstern försiktigt så den vaknar sakta och plocka sedan upp den försiktigt när du märkar att den vaknat.

Hamstrar är egentligen inga sociala djur, de är ju i naturen ensamlevande så de har inget direkt intresse av att vara med oss. De vänjer sig vid att bli hanterade och kommer fram och vill upp i handen för att de förknippar det med något roligt, att de ska få gå ut å springa eller få något gott. Hamstern kan dock bli väldigt tam och avslappnad i vårt sällskap om man behandlar den väl och den litar på dig. En del har dock mer energi och vill hellre vara ute och springa än att sitta stilla i knät och mysa.

Guldhamstrar är aktivt djur så köp gärna en bur med så stor bottenyta som möjligt, där det finns plats att inreda buren med hjul, kartoner, rör, chipsrullar, äggkartonger, grenar av äppelträd och liknade som aktivering för hamstern. Köper du en unge kan du börja med en lite mindre bur. Ungarna kan ibland känna sig lite bortkommna i sitt nya hem och då kan de känna sig tryggare i en lite mindre bur. Under "uppfödningen" finns bilder påde burarna jag använder mig av, så kallade dunaburar vilka jag tycker är bra. De finns i lite olika former och storlekar. Många har samla- lådor från IKEA som burar till hamstrar, det ska isf vara den största på 130-liter. Till dem får man får klippa upp locket och sätta i nät. Akvarium är också ett bra alternativ. Vilken slags bur du än väljer att köpa så ta till lite i storlek. Buren blir lite dyrare men det kommer du inte att ångra då du får en gladare, nöjdare hamster! :)

Guldhamstern vill gärna komma ut en stund varje kväll och få springa av sig och undersöka. Antingen kan man låta hamster springa lös i ett rymningssäkert rum utan sladdar eller så kan man ha hamstern i en hage med leksaker. Rasthagarna i galler som finns i djuraffären brukar de flesta hamstrar klättra ur så bättre kan vara att bygga en egen hage av skivor man köper i nått byggvaruhus. Man kan också sätta ett par pallkragar på varandra och använda som hage, de är också lätta att fälla ihop och ställa undan.

Många använder sig av en boll som hamstern får springa i ute på golvet. Vissa hamstrar tycker det är kul medan andra bara verkar bli stressade och inte alls trivs i bollen så man får pröva sig fram. Dock ska hamstern endast vara i bollen kortare stunder för att inte bli nervös och känna sig instängd. Jag förespråkar att hamstern får springa fritt eller i hage framför att springa i hamsterboll. Har man inte möjlighet att ha sin hamster ute varje kväll ska man absolut låta hamster ha ett hamsterhjul så den kan springa av sig.

Ett sätt att aktivera sin hamster i buren är att strö ut fröblandningen i buren och låta hamstern leta i ströet efter maten. Man kan köpa undulatblandning som lite godis för hamstern vilket man blandar i ströet så hamstern får leta. Godis kan också slås in i toalettrullar och liknande som hamstern själv får öppna. Nya saker/leksaker i buren tycker hamstern också är roligt att undersöka :)
 

Beteende

Ett ganska vanligt beteende är gallergnagandet/flaskgnagandet. Hamstrar är som sagt ett aktivt djur som behöver stimulans och motion och börjar fort gnaga och vilja ut om de har de känner sig stressade eller uttråkade.  För att försöka förhindra gnagande behöver hamstern tillgång till en stor bur med mycket inredning samt möjlighet till motion och stimulans. Om hamstern tex. Börjar bita på vattenflaskan hela nätterna kan det vara idé att byta vattenflaska, eller byta plats på vattenflaska för att bryta beteendet samt ge hamstern mer stimulans genom ex. nån ny rolig inredning att utforska, färskmat att mumsa/gnaga på eller att byta till en större bur.

Om hamstern smakar på dina fingrar kan det antingen vara att du tagit i nått gått och hamstern därför smakar på dina händer om det är något ätbart. Hamstern kan annars ta i ditt finger för att den är rädd för dig och inte litar på dig. En hamster som man håller fast kan bita löst för att tala om att den inte gillar hur du håller den, eller att den blir otålig och vill iväg. Hamstrar vill inte och ska inte bli fasthållen länge. 
Ett djur kan ju inte säga ifrån när den inte vill längre utan måste på nått sätt visa att den vill vara ifred.
Om hamster biter löst i fingrarna när du håller den så ändra i så fall bara ditt sätt att hålla hamstern och klappa den innan du släpper ner den igen. En hamster som biter hårt är mycket rädd och känner att den måste försvara sig, en sådan hamster måste behandlas mycket lugnt och försiktigt för att lära sig att lita på dig.
En hamster som bits gör det inte för att vara elak utan det är något den vill säga dig. 
 

Om hamstern slänger sig på rygg är den rädd och visar sig underlägsen. Lyft inte upp hamster då  utan stryk den försiktigt på sidan och vänta till den har vänts sig igen innan du försiktigt lyfter den.

En guldhamster som gnisslar/hackar tänderna varnar dig och säger att den vill vara ifred. Den är då irriterad eller osäker på dig. 

En hamster som springer över golvet rör sig ofta med magen platt mot golvet och gärna efter kanterna. Detta är ett beteende från när hamstrarna lever i frihet, då gäller det att förflytta sig så osynligt som möjlig för att undvika att bli upptäckt av rovdjur.                                                  Inför hamsterköpet

Innan du hämtar hamstern ska en bur vara inredd med vattenflaska, matskål, sandbad samt ett hus eller kartong som hamstern kan sova i.

Det finns många olika sorters hamstermat att köpa. Jag skickar med en påse med övergångsfoder som hamstern är van vid och som blandas ut med det nya fodret. Jag använder ett foder som heter "PUIK - smådjursblandning utan pellets". Hamstrar är allätare och mina hamstrar är vana med att få någon form av färskmat varje kväll.

Hamstrar älskar att sandbada och håller på så vis pälsen ren och fräsch. Ju större låda med sand desto roligare för hamstern då de gillar att gräva :) Mina hamstrar har två lådor med sand, en som de badar i och en som de kissar i. Chinchillasand som finns att köpa i djuraffären är den finaste sanden men det går också bra med fin akvariesand eller att köpa säckar på något byggvaruhus med tvättad sandlådesand.

Som strö i buren kan användas vanligt kutterspån. Till hanarna med lång päls kan pappersströ som används till kattlådor vara ett bättre alternativ.

Till bomaterial är det bäst med vanligt hushålls/toapapper. Köp inte hamstervadd då den kan linda sig runt benen på hamstern.

De flesta hamstrarna uppskattar ett hjul att springa i men det är inget den behöver ha från början. Tänk på när du köper hjul att det ska ha en diameter på 18-20 cm. för att inte hamstern ska skada sin rygg.

När du ska frakta hem din hamster är det bäst att ta den i en transportbur eller i någon form av kartong tex. en skokartong. Har du ingen kartong att ta med så brukar jag ha några kartonger sparade :)

Fråga gärna om det är något du/ni undrar över :)

Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS